Omtrent ved samme tid sidste år kiggede vi her hos Sociuu i krystalkuglen og forsøgte os med en liste over, hvad der ville tegne Employee Advocacy i 2018.

 

 

Et af punkterne i 2018 var “Finally – the death of vanity metrics” – altså at anvende likes, views/impressions, followers og emoji’s som metrikker i sin EA indsats. Som billedet overfor illustrerer tror jeg at vi endeligt har fået udryddet den sidste 😉

Count the impressed – not the impressions! Employee Advocacy skal understøtte jeres forretning, og endnu en anonym follower eller en smiley giver altså ikke noget på bundlinien. Jeg bliver i metrikkerne, som bliver første punkt i mit skud på hvad der kommer til at ske med Employee Advocacy i 2019.

Medarbejderengagementet er nøglen til succes

Vil man Employee Advocacy, så skal fokus lægges på at skabe et højt og vedvarende medarbejder engagement. Formlen for at gøre dette er såre simpel: Indholdet skal være top relevant for medarbejderen, det skal være super simpelt at deltage og der skal være et klart formål.

Det handler om at “narrow caste” istedet for at “broad caste” – altså at indhold kun “serveres” for medarbejderen, hvis det er relevant for hans/hendes fagområde, interesser og/eller hvis det er indhold der kan hjælpe eller styrke medarbejderens funktion. Så hold fokus på medarbejder engagementet!

I Sociuu ender vores employee engagement index på 23,1% i 2018! Med andre ord – ud af fx. 100 medarbejdere er der 23 der engagerer sig – og deler – indholdet.

Tordenskjolds soldater…

Employee Advocacy er ikke kun for en udvalgt skare af medarbejdere – alle skal have tilbuddet om deltagelse. Alt for mange har valgt en approach hvor man udvælger “Tordenskjolds soldater”, og det giver bare ikke rigtigt mening i employee advocacy regi.

Er I faldet i “konsulent” fælden som prædiker at det kun er udvalgte medarbejdere, så er det en ommer. Det har sikkert været dyrt at få 20 medarbejdere til at skrive et blogindlæg på LinkedIn og lære at trykke på “del” knappen – men det er bare ærgerligt.

Det den dyre konsulent har fortalt dig om alle de kursusforløb og træninger som medarbejderne skal igennem, hvordan hele din content stack skal tilrettes, og hvor mange dyre videoer der skal laves af jeres Direktør i en kornmark…har du forhåbentligt overhørt. Employee Advocacy er for alle medarbejdere – ellers er det bare advocacy…

HR er det nye marketing!

EA er hovedsagligt blevet adopteret og drevet af kommunikation so far – men nu kommer HR på banen! I og for sig helt naturligt da der ligger kæmpe muligheder indenfor employer branding og rekruttering med EA.

Et godt eksempel er Rambøll som har stor succes med at involvere medarbejderne i at finde deres fremtidige kolleger – bl.a. i denne CASE. HR er ikke de eneste der har set lyset – og man bør fra start undgå flaskehalse.

Involver bredt i organisationen når det kommer til dem der skal være med som stakeholders, indholdsleverandører og administratorer af jeres indsats; Komm., Marketing, Sales, Branding, CSR m.fl. Det gør indholdet præcist, relevant og målrettet.

Marketingchef – er du helt væk ?

Vi har ihvertfald ikke kunnet finde dig i 2018..?! (Med få gode undtagelser) Jeg håber at 2019 bliver året hvor Marketing tænker; “Måske er det en god ide at medarbejderne bliver involveret lidt mere i alle de spændende ting vi laver i hjørnekontoret – udover den 2 timers powerpoint vi laver hvert år til kick-off i Januar…”

Hvis man, som vi, tror på at medarbejdere der er højt engageret i virksomhedens brand, giver kunder der er højt engageret i brandet (lidt ligesom Nike, Starbucks, Zappo, Apple, IBM og andre mindre virksomheder), så sidder vi klar!

Vores mest populære blogpost i 2018 giver os håb om at Marketing vil komme ud af skabet i 2019 og ringe til os! Er man mere til hard numbers så læs denne CASE.

“Happy wife, happy life”

Happy employee – happy customer! Lidt i tråd med foregående, tror jeg at employee advocacy er/bliver et hoved element i Employee Experience. Mange undersøgelser peger på at virksomheder med høj kundetilfredshed, har en ditto høj medarbejder tilfredshed.

Disse virksomheder tjener flere penge, de tiltrækker de bedste talenter – og har langt større employee retention – som kommer fra en langt højere involveringsgrad ift. medarbejderne. Min gode kollega Josephine har sat tal og reflektioner på samspillet mellem employee advocacy og employee experience i dette blogindlæg.

Rend mig i algoritmerne!

Man kan ikke åbne sin LinkedIn uden at der er en Troldmand — eller Troldkvinde – i sit feed, der har brygget en ny omgang trylledrik til at tricke algoritmerne på SoMe, så man kan få presset endu et like, en smiley eller 25 views mere på sit indlæg.

I 2019 må vi frem med hvidløg og krucifikset og jage dem tilbage til helvedets forgård. Employee Advocacy er ligeglad med algoritmer – og er ikke påvirket af dem. Det er baseret på autencitet og troværdighed – og professionel peer-to-peer kommunikation.

Fusionen mellem kultur og brand

Det er måske lidt “højt” at sige at employee advocacy er en fusion mellem kultur og brand – men er det ikke det det er ? Vi måler på langs, kryds og tværs på vores virksomhedskultur for at lære og sætte ind hvor der kan udvikles og forbedres – men vi har ikke rigtigt nogen føling med, hvor højt eller lavt medarbejdernes “brand” engagement er…!?

“Culture involves so much more than perks and parties, and brands are built by so much more than ads and public relations.” – Denise Lee Yohn

Employee advocacy giver mulighed for at både at måle medarbejder brand-engagementet – men også hvordan deres fortolkning af brandet matcher virksomhedens målgrupper: leads, kunder, talenter… Og vi kan få at vide om vi er på rette vej – eller om vi skal gøre noget så vi ikke ender her:

If your culture and brand are mismatched, you can end up with happy, productive employees who produce the wrong results.” – Denise Lee Yohn.

Yep – jeg er en stor fan af Denise – og specielt hendes seneste bog “Fusion” Læs den, hvis du vil blive klogere på vigtigheden af at brand og kultur skal være i balance.

Show me the money!

Hvad er employee advocacy så egentlig værd ? Lad mig vende den om: Tjek om dine konkurrenter er i gang. Er de ikke, har du en kæmpe mulighed for at få leads, kunder og tiltrække de bedste talenter – før dem.

I dette blogindlæg som hedder – nå ja – “Hvad er employee advocacy værd”, kan du læse mere om effekterne. Du kan også tjekke vores cases, om hvordan vores kunder oplever employee advocacy.

Just do it

“A brand is a story that is always being told” – Scott Bedbury (Nike)

Er du blevet inspireret til at komme i gang, så jeres medarbejdere kan blive involveret i jeres brand – eller bare høre mere om hvad employee advocacy kan gøre for jeres virksomhed, så book en demo – så stiller vi gerne op med viden, indsigter og tool 😉

Tak for din tid!

 

 Michael, CEO, Sociuu
Michael, CEO, Sociuu